DOLGU & BÖLME DUVAR ( YÜK TAŞIMAYAN DUVARLAR) UYGULAMALARINDA HAFİF ÇELİK
1. Hafif çelik ürünlerin, özellikle inşaatla ilgili bir dizi fayda sağladığı bilinmektedir; inşaat hızı, maliyet etkinliği ve güvenlik gibi. Ayrıca, ürünlerin hem imalat hem de inşaat sırasında kullanımı kolay ve güvenlidir.
2. Hafif çelik yapılar için genellikle “U” ve “C” kesitli profiller kullanılmaktadır. Profil kesitleri ve kesit detayları çoğunlukla üretici firmaların yazılım ve makine yatırımına bağlı olarak değişir. Söz konusu profiller için dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kesitlerin detayı değil o detaylar ile oluşturulmuş statik değerlemedir. Bununla birlikte malzeme kalitesi de önemli bir unsur olarak göze çarpar. Üreticilerin makine (roll-forming) kapasitesine bağlı olarak profil kalınlıkları 0,8mm – 2,00 mm arasında değişebilir.
3. Dolgu duvarları, bir binanın birincil yapısal çerçevesinin zeminleri arasına inşa edilen ve kaplama sistemine destek sağlayan bir panele verilen genel isimdir. Dolgu duvarları yük taşımayan olarak kabul edilir, ancak cepheye uygulanan rüzgâr yüklerine direnir ve ayrıca kendi ağırlıklarını ve kaplamanın ağırlığını destekler. C-kesitleri kullanan hafif çelik duvarlar hem çelik hem de beton çerçeveli binalarda dolgu duvarları olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır ve duvar veya ahşap alternatiflerinin yerini almaya başlamıştır.
Hafif çelik dolgu duvarlarının önemli bir özelliği, hafif çelik C-bölümlerinin boyut ve kalınlığının, cephe duvarının yüksekliğine ve üzerine etki eden rüzgâr yüklerine bağlı olarak değiştirilebilmesidir. Büyük pencereler, korkuluklar ve diğer mimari özelliklerin uygulanması mümkündür. Dolgu duvarları genellikle uzunlamasına, önceden kesilmiş münferit elemanlar olarak sahada monte edilir, ancak kaplama önceden takılmış olarak büyük paneller olarak önceden de imal edilebilirler. Aynı bileşenler dahili ayırma duvarları için kullanılabilir, ancak burada ana konular, yüke karşı dirençten ziyade yangına dayanıklılık ve akustik yalıtımdır. İç ayırma duvarlarının tasarımında nominal bir iç basınç kullanılır.
4. Çelik veya beton binalardaki zeminler arasında uzanan dolgu duvarları oluşturmak için çeşitli konstrüksiyon şekilleri kullanılabilir. Geleneksel olarak dolgu duvarlar yerine konvansiyonel betonarme (tuğla ve türevleri) duvar veya kereste kullanılırdı, ancak modern yapılarda sıklıkla hafif çelik C-bölümleri kullanılmaktadır. C-kesitler, dış cephe malzemelerine bağlı olarak düzenli aralıklara ve standart alçı levha ve kaplama levhası boyutlarıyla da uyumlu olan aralıklara yerleştirilir.
5. Çok katlı çerçeveli yapıda, dış kaplamayı desteklemek için hızlı kuru bir zarf oluşturmak için hafif çelik dolgu duvarları kullanmak yaygın bir uygulamadır. Aynı yapı şekli, binanın farklı bölümleri arasında ayırma veya bölme duvarları olarak kullanılabilir. Hafif çelik dolgu duvarların kullanımı çelik veya beton çerçeveli yapılara uygulanabilir. Hafiflik, hız ve montaj kolaylığı, bu yapı biçiminin kullanımında hızlı artışa yol açan önemli yapısal faydalardır.
Dolgu duvarlarda kullanılan hafif çelik bileşenler, BS EN 10346 'e göre belirlenen 0.8 ila 2.0 mm kalınlığında galvanizli çelik şeritten soğuk haddelenmiş 75 ila 200 mm derinliğinde C kesitleri ve U kesitlerinden oluşur. Galvanizleme çeliğe, mükemmel dayanıklılık sağlar. C-kesitler 400 veya 600mm aralıklara yerleştirilir ve C-kesit çiftleri büyük açıklıkların yanında kullanılabilir.
Dolgu duvarları zemine tutturulmuş bir alt 'iz' ve yukarıdaki zeminin alt kısmına tutturulmuş bir üst 'iz' içerir. Üst iz bir U bölümüdür ve dikey saplamaların kaymasına ve yükseklik ayarına izin verir. Bu hareket, zaman içinde normal yapısal hareketlerin yanı sıra zemin başına beton yapının 2 ila 3 mm kısalmasının meydana gelebileceği beton çerçevelerde gereklidir.
Dikey C kesitleri zeminler arasında 2,4 ila 5 m arasında uzanacak ve rüzgâr yüklerine veya bükülmedeki diğer yüklere dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Pencerelerin üstündeki ve altındaki yatay C kesitleri yükleri dikey C kesitlerine geri yükler. İç yüze bir veya iki 'yangına dayanıklı' alçıpan (BS EN 520 , Tip F'ye uygun), hafif çelik dolgu duvarına 90 dakikaya kadar yangına dayanıklılık sağlar.
6. Hafif çelik bölme duvarları hafif çelik dolgu duvarlarına benzer bileşenler kullanır ve binalar veya binanın farklı bölümleri arasında akustik ayırma ve yangın bölmesi sağlamak için kullanılır. Bu işlevlerin her ikisi için, doluluklar arasında gerekli akustik sönümlemeyi sağlamak için genellikle çift katmanlı duvarlar belirlenir.
İç duvarlar için yapısal yük nispeten düşüktür ve genellikle 0.5 kN / m²'lik bir iç basınca karşılık gelir. C-kesitleri genellikle dış duvarlardan (tipik olarak 0.9mm kalınlığında) çok daha incedir ve dışarıya sabitlenmiş alçı panelin sertliğinden bir miktar fayda sağlar. Bu duvarlar yük taşımayan duvarlar olduğundan, iki kat alçıpan genellikle gerekli akustik yalıtımı ve 90 dakikalık yangın direncini elde edecektir.
Bölümlerin akustik veya yangın fonksiyonlarına sahip olması gerekmemektedir ve duvar yüksekliğine bağlı olarak her bir tarafında tek bir alçıpan tabakası olan 55 ila 90 mm derinliğinde C kesitleri içeren tek cidarlı duvarlar da vardır.